Her får du en forklaring på hvordan du kan bruke husets strømnett til å få sendt internettsignaler rundt i huset. Den bruker en teknologi som kalles Powerline.
Typiske leverandører er Netgear og D-Link. Søk «Powerline» i en nettbutikk så ser du utvalget. Netgear sies å være den som leverer raskets nett, men koster også mest. Om man bare leser nettaviser, epost etc og ikke spiller «real time online» spill eller har andre store krav til hastighet så vil alle være brukbare.
En startpakke inneholder to like «plugger», en til å plugge inn i en stikkontakt i rommet du har modemet fra nettleverandøren i, og en til å plugge i kontakten i veggen der du har PC, nettbrett, TV eller hva du skal ha koblet på nettet.
Det følger også med to nettverkskabler på typisk 2 meter. Den ene setter du mellom modemet og den ene pluggen. Du kobler nettledningen til modemet der du sansynligvis har koblet til routeren din. Den andre nettkabelen kobler du mellom den andre pluggen og PC/Nettbrett/TV.
PCer, TV, nettradioer o.l. kan som regel bruke disse kablene direkte mens for iPad, Mac, Android mm vil du trenge noen overganger – adaptere – for å koble det helt sammen. Du finner litt om dette lenger ned på siden og du finner mer om dette på denne siden.

Fig. 1: Typisk oppkobling. Det du får kjøpt i en startpakke er i grønt.
Har du flere steder du vil ha tilgang til nettet er det bare å kjøpe flere startpakker, dvs ser ut som man må kjøpe to og to plugger av gangen.
Powerline-pluggene kommer gjerne i tre varianter: med stikkontakt på baksiden, uten stikkontakt og variant med WiFi. Pluggene er ganske store og kan blokkere flere uttak. Derfor kan det være nyttig med de som har stikkontakt på fronten så du fortsatt kan ta ut strøm fra kontakten du har satt pluggen i. Se bilde under eller hos de som selger plugger.
De pluggene som har stikkontakt på fronten vil kunne gi økt stabilitet og bedre kapasitet på nettet. Det anbefales nemlig å IKKE bruke kontaktene i nærheten av Powerline-pluggene til å hente strøm til ladere og andre ting, men isteden koble disse til kontakten i pluggen. Ladere o.l. skaper støy i strømnettet som blander seg i signalene fra Powerline-systemet så systemets egenskaper blir redusert. Kontakten i Powerline-pluggen skjermer for støy og er derfor trygg å bruke. Mer om dette under.
WiFi-varianten av Powerline brukes til å forlenge rekkevidden av WiFi hvis man for eksempel har veldig stort hus. WiFi-varianten er IKKE aktuell i vårt tilfelle.
Man kan sette opp pluggene slik at de kommuniserer kryptert, noe som øker sikkerheten ut over de sikkerhetsmekanismer som for eksempel ligger i nettleserne selv. Men da er det nok lurt å ha kjøpt plugger fra samme leverandør og på omtrent samme tid så det ikke er versjoner og varianter av krypteringsalgoritmene som plutselig ikke forstår hverandre.
Hvis de medfølgende ledningene er for korte
Hvis du trenger lengre ledning fra pluggen i veggen og til PC/TV/netbrett… så kjøper du en vanlig ethernet nettverkskabel i passende lengde. Du får dem typisk på 5, 10 og 15 meter. Lenger en det kan være vanskelig å få til å fungere for signalene kan bli for svake. Jo dyrere kablene er, jo raskere kan de sende signaler. Dette er mest aktuelt å ta hensyn til hvis man spiller «real time online spill» eller har andre store behov for hastighet.
Teknisk navn på nettverkskabelkontaktene er RJ-45 han/male (plugger kommer i to versjoner for å koble sammen og kalles, praktisk nok, «hun» og «han» versjoner for å skille dem).

Koble til utstyr uten ethernetplugg som feks Macer og nyere PCer


Ikke alle nyere PCer har RJ45-innganger. Da må man til med overganger mellom RJ45 og typisk USB-C som er det vanligste på nyere PCer. her er bilde av to slike overganger.
Ikke alle strømkontakter kan brukes, men de fleste
De fleste strømkontakter innenfor husets vegger, som deler sikringsskap, kan brukes. Men unntak finnes. For eksempel kunne jeg ikke bruke kontakter som var installert etter at huset var nytt og hvor strømmen var tatt fra en veggmontert panelovn. Om panelovnen produserer «elektrisk støy» som ødelegger for kommunikasjonen eller om det er noen koblinger som ikke slipper signalene (tydelig nok) gjennom vet jeg ikke. Imidlertid kunne en av de oprinnelige stikkontakten i samme rommet brukes uten problemer.
Koble riktig så unngår du støy som gir redusert stabilitet og dårligere kapasitet
Vi slet med ustabilitet og «heng». Etter litt googling fant jeg råd om å IKKE ha andre ting koblet til de nærmeste kontaktene rundt Powerline-pluggen. Typisk hadde vi laderen til PC/mobil/nettbrett i kontakten ved siden av Powerline-pluggen alle steder. Anbefalingen var å sette laderen inn i kontakten som er i Powerline-pluggen. Etter at vi gjorde dette alle steder har nettet vært kjapt og stabilt.

Korrekt kobling av lader ved Powerline-pluggen.
Husk også dette for den Powerline-pluggen som står ved modemet – sett modemets strømstøpsel inn i Powerline-pluggens kontakt.
Trenger man flere tilkoblinger på samme sted vil en skjøteledning med flere utganger kunne kobles til Powerline-pluggens strømkontakt.
For flere tips google for eksempel «Improve powerline signal» – og hopp over de som omhandler Powerline brukt for å utvide WiFi-nettverk. Og sjekk dato så de ikke er for gamle.
Hvis du har flere ting som skal kobles til nettet på samme sted bruker du en Switch
I noen rom kan det være flere ting som skal kobles til nette, feks PC, printer, mobiltelefon og nettradio… Da er det ikke nødvendig med flere Powerline plugger. I steden kan man investere i en nettverks-switch. Dette tilsvarer en sjøteledning for støm der man vil ha flere uttak enn de som finnes montert på veggen.
Switcher levers av flere ulike leverandører og det varierer hvor mange tilkoblinger de har. Man kobler da switchen mot Poweline-pluggen og PC/TV/Printer og alt annet til switchen. Man trenger da en nettledning JR-45 til hver enhet som skal kobles opp.

Switch med 8 uttak så en Powerline plugg gir mulighet for 8 oppkoblinger.
Strategi for å koble opp:
1) Start med å koble opp den ene pluggen mot modemet fra nettleverandøren: sett pluggen i støpslet og koble nettledning mellom pluggen og modemet.
2) Så setter du den andre pluggen i en kontakt i samme rommet – en stikkontakt koblet til samme sikringen som den andre. Koble denne «plugg to» til enheten du skal ha på nett med nettverkskabelen. Enklest er en PC eller Mac uten for mange overganger – dermed reduseres feilkilder. Start opp PC/Macen og ha litt tålmodighet for at pluggene skal få tid til å finne hverandre og PC/Macen koble seg mot nettet. Dette bør fungere før du går videre.
Fungere ikke dette må du lese bruksanvisningen og feilsøke slik som angitt i den. Du må få dette til å virke før det er noen vits i å ha pluggene i hvert sitt rom.
3) Når alt virker i ett rom kan du flytte plugg nummer to til rommet du har tenkt å bruke den framover. Sett den alltid rett i stikkontakten i veggen og ikke i en sjøteledning.
Koble på samme PC/Mac som har fungert i samme rommet. Gjør gjerne en restart av PC/Mac hvis du ikke får kontakt ganske rask – og vært tålmodig som ved første forsøk. Virker det ikke så forsøk en kontakt nærmere modem-pluggen. Les også bruksanvisningen for pluggene du har kjøpt. Det kan også være greit å tenke over om kontakten som du brukte som ikke fungerte kan være litt spesiell, for eksempel slik jeg opplevde når kontakten var koblet opp via panelovn, eller er den vedlig langt unna modem-rommet, eller er det noe annet som kan skape problemer?
Hvis du får det til å virke i samme rommet så gjelder det å følge med. Øvelse gjør mester, så du vil etterhvert se hva som skjer når det faktisk virker, hvor lang tid tar det, hvilke lamper blinker på pluggen, hva skjer på PC/Mac m.m. Da vil du også med rimelig sikkerhet kunne konstatere at en stikkontakt faktisk ikke kan brukes.
4) Virker PC/Mac kan du koble fra denne og så koble sammen overgangene og koble til iPad/iPhone/TV eller andre mer sære ting. Da vet du at nettet er i orden så hvis det ikke virker må du feilsøke overgangene eller oppsette på den sære tingen. En omstart av tingen kan ofte få igang det som ikke virker ved første forsøk.
Du kan fortsatt bruke routeren din, men koble vekk WiFi
Vi fant ut at ting gikk raskere og var mer stabilt hvis vi brukte den gamle routeren mellom modemet fra CanalDigital og Powerlineboksen. Det tyder på at WiFi routeren er kjappere og smartere enn modemet vi har fra CanalDigital. Klar forbedring!
Koblingen blir da slik:
- Modem fra nettleverandør til:
- RJ-45 inngang WiFi Router fra Cisco – slik som det vanligvis er. Så:
- Fra en av WiFi Router RJ-45 utganger til:
- Powerlineboks som sender videre til andre Powerlinebokser i huset
MEN skal det være noen vits så må WiFi delen av Routeren kobles vekk! Det gjøres via administrasjonsgrensesnittet på Routeren. Sjekk manualen for Routeren din. Vanlig opplegg er:
- Start en nettleser mens du er koblet til Routeren via en Powerline boks (Spesialister kan også koble seg direkte til Routeren via RJ-45-kabel).
- Gå til en ip-adresse oppgitt av leverandøren. Typisk 192.168.1.1 (like mange tall men tallene kan variere fra leverandør til leverandør). Man skriver da typisk http://192.168.1.1 og får opp en innloggings-side.
- Inlogging: Har du brukernavn og passord er det bare å logge inn. Har du endret og ikke husker kan du som regel «resette til fabrikkoppsett» ved å trykke på noen knapper på Routeren og får det som står i manualen. Uansett må du logge inn.
- Her dukker det opp mye man kan stille inn på, inkludert om WiFi-delen skal være aktivert eller ikke.
- Velg «Disable» eller tilsvarende. MERK at det ofte er to WiFi-greier som må disables for moderne routere sender gjerne på to «kanaler».
- Velg «Save settings» eller tilsvarende for å aktivere valgene dine.
- Sjekk nå med en telefon eller noe annet om du ser WiFi’n din eller ikke. Du skal da helst ikke se den lenger…
Tips hvis problemer:
Canal Digital modemet var «grinete» og av og til vanskelig å få kontakt med, inkludert når jeg satte inn Routeren. De snakket ikke sammen og Routeren kom derfor ikke ut! Løsning: Ha alt koblet opp og ferdig startet. Så slår man av strømmen på modemet. Vent 30 sekunder og skru på igjen. Vent til modemet har startet og sjekk om ikke Routeren nå har kontakt med «verden» via modemet. Det funka for meg!
Virker som modemer er treige og dumme og lite fleksible. Kanskje billige greier? Men en restart kan gjøre underverker og riste ting på plass!