2.1 Hvordan redusere stråling fra PC / Mac

PCen kan ha flere ulike trådløse kommunikasjonsteknologier. Først og fremst brukes ofte WiFi. I tillegg kan man ha trådløs kommunikasjon mot eksterne tastaturer, mus og høretelefoner. Siste vanlige kilde til stråling er laderen som sitter på strømledningen. Den er en kilde til skitten strøm som gir elektromagnetisk stråling i ledningene, men denne er svært mye svakere enn alle de andre strålekildene.

Kort oppsummert er løsningen for å redusere strålingen: «kabler over alt», både mot nettet, ekstern mus, tastatur og høretelefon. Dette tas opp punkt for punkt under.

Noen PCer har også mobil-data innebygget. Dette stråler også, selv om det ikke er i bruk. Derfor bør dette også slås av. (Hvis du aldri har brukt det, så er det slått av).

Hvis man ikke er spesielt el-overfølsom behøver man ikke å bekymre seg for skjermer (som brukes via kabel) eller selve PCen. De stråler noe, men svært lite i forhold til de andre kildene. Det er derfor liten grunn til å se på denne problemstillingen før man har fjernet de andre kildene. De færreste har problemer med skjerm og PC.

WiFi må erstattes av kabling, og WiFi må skrues av både her og der …

Eneste løsningen for å fjerne WiWi, er å kable PCen til nettet. Det krever at man kan komme seg, med ledning, fra routeren til PCen. Det er flere måter å gjøre det på. Det enkleste er å legge en ledning som går inn i routeren, følger vegger og lister fram til der PCen er så man kan putte ledningen i PCen nettinngang. Slike ledninger kan være ganske lange, f.eks. 25 meter, uten problemer. Utfordringen blir som regel å få ledningen til å ikke bli så synlig.

Hvis det blir avstandsproblemer mellom router og PC kan det løses på flere måter. Les mer her.

En nettverkskabel har en plugg av typen «RJ45». Ikke alle nye PCer og Macer har en inngang hvor denne passer. En av årsakene synes å være at det krever at PCen/Macen har en viss høyde for pluggen er ganske stor (selv om den er liten). Noen PC-leverandører har laget en løsning med en «snål» RJ45-inngang. Den må liksom lukkes opp. Sjekk spesifikasjonen til PCen din (evt. søk den opp på nettet) og let fram der det står hvilke tilkoblinger den kan ha. Står det RJ45 så let etter hvor den er. Er det ingen RJ45-inngang må man kjøpe en overgang, f.eks. «RJ45 til USB-C», slik man må for mobiltelefoner og nettbrett. Dette fungerer utmerket. Les om det her.

Du må også aktivt skru av WiFi på PCen/Macen. Dette gjøres typisk via menyene for kontroll av PCen/Macen. F.eks. kan veien være «Settings->Nettverk->WiFi» hvor man finner mulighet for å slå av WiFi.

Deretter må du skur av WiFi på routeren. Dette skjer ved å koble seg mot routeren via en nettleser. Manualen til routeren gir informasjon om nettadresse og innloggingsdetaljer. Når man er logget inn kan man skru av WiFi. Det er gjerne to WiFi-alternativer, 2,4 GHz og 5GHz, og begge må skrus av.

OBS: om du har f.eks. panelovner eller andre ting som du kan styre fra mobiltelefonen din må du sjekke om disse bruker WiFi. Skrur du av WiFi virker ikke dette lenger. Svært mange «smarte» ting i huset bruker WiFi og ingen ting av dette vil virke. Har du mange smarte løsninger vil disse stråle minst like mye som PCen. Det kan derfor være like viktig at du gjør dem «dumme» for å unngå stråling som at du skrur av WiFi på PCen. Dette gjelder spesielt hvis du oppholder deg i nærheten av dem og/eller hvis du har flere av dem i huset.

Merk også at når du skrur av WiFi vil dette heller ikke virke på mobiltelefoner eller nettbrett. Disse blir da avhengig av mobil-data eller de må også kables. Mobil-data stråler minst like mye som WiFi. Man må også tilsvarende skru av WiFi på telefonen/nettbrettet. Vær oppmerksom på at svært ofte når systemprogramvaren oppdateres skrus WiFi (og Bluetooth) på igjen.

Har du ChromeCast eller Apple TV bruker de som standard WiFi, noe som stråler masse, siden de sender video som er noe av det som krever mest datakommunikasjon. Disse kan også kables. Mange har SmartTV som også som standard bruker WiFi, men det er enkelt å gå over til kabling også på disse.

Bluetooth

Pleier du å bruke trådløse høretelefoner mot PCen / Macen bruker disse Bluetooth som gir stråling, og det til og med nære hodet! Kable høretelefonene og skru av Bluetooth på PCen.

Trådløs mus og tastatur

Disse stråler! Løsningen er å kjøpe kablet mus og tastatur. Skru av den trådløse musa og tastaturet når du legger dem bort ellers sender de ut stråling for å få kontakt med PC-partneren sin.

Laderen

Alle de andre kildene overskygger stråling fra laderen. Gjør derfor alt det andre først, før du vurderer dette problemet.

Det kan også være mange andre ladere der man bruker PCen/Macen som også skaper skitten strøm og stråling. Ladere er alle «klumper» på strømledningen som enten kan være festet midt på ledningen eller være en del av støpselet som settes i kontakten. LED-lamper gir samme skittenstrøms problemet.  For alle disse kildene er løsningen å skape avstand mellom deg og laderen/lampen.

Bor du i by eller rekkehus, vil sannsynligvis strålekilder fra naboers trådløse nett være en større kilde til stråling enn laderne og LED-lampene dine med mindre du sitter svært tett opp til en eller flere av laderne, lampene eller ledningene i boligen.

Bruker du PCen/Macen når den går på batteri slipper du skitten strøm fra laderen.

Det finnes egne typer grenkoblinger for strøm som reduserer skittenstrøm. Dette blir ganske store og dyre grenkoblinger.

Er man så el-overfølsom at man får plager av ladere, LED-lamper etc. er det lurt å søke profesjonell hjelp som kan måle strålingen så man setter inn riktige og målrettede tiltak.