2.2 Hvordan kable telefoner og nettbrett m.m.

Ikke alle vet at man kan koble telefoner og nettbrett og moderne PCer uten standard «nett-inngang» (pluggen kalles RJ-45) til nettet ved hjelp av en kabel. Men det er enkelt! Det eneste man trenger er «overganger» som er små ledninger med ulik type koblings-plugg i hver ende. Her er en veiledning for slike.

Etter at du har koblet opp så kan du skru av WiFi og mobildata og surfe på nettet uten stråling.

Koble til utstyr uten nettinngang RJ-45 som Macer og nyere PCer

Apples RJ45 til USB
RJ45 til USB

Mange Macer og nyere PCer har ikke RJ-45 men bare USB i en eller annen variant. Da må man kjøpe en overgang – adaper. Apples egen heter «Apple USB nettverksadapter». Det finnes også andre leverandører.

Man må da ha en overgang fra RJ-45 til passende USB. Ta eventuelt med maskinen til butikken når du skal kjøpe overgang å få hjelp til å velge riktig versjon.

De fleste nye PCene har USB C, mens litt eldre har USB.

Koble opp Android telefoner

Prinsipper er som for Macer og PCer uten RJ-45: Man må ha overganger (adaptere) fra ethernetpluggen til plugg som passer i telefonen.

RJ45 til USBC med ladetilkobling, det lille hullet til venstre på den store klossen.

Det er stor variasjon og mange tilbydere av Android-telefoner og dermed ulike tilkoblinger. Ta med telefonen i butikken å få en som passer. Du trenger da enten en som går direkte fra RF-45 og til passende plugg til telefonene, eller en som går fra RF-45 til vanlig USB og så en fra USB til passende plugg inn i telefonen. Det finnes mange leverandører av slike overganger. Ta med i butikken.

Når du er koblet til nettet så «bruker du opp» tilkoblingen for lading. Det kan da være lurt å kjøpe en RJ-45 til USB C (som er aktuell type USB for de fleste) som også har ekstra inngang for lading. Se bilde.

Koble til iPad/iPhone

Hverken iPad eller iPhone har RJ-45 eller USB.

iPad/iPhone kommer nå i to utgaver. De gamle har Lightningkontakt mens de nyere har USB-C. Se bilde for de to ulike typene. Foreløpig er oppskriften her kun for Lightning-versjonen. Jeg har ikke testet for USB-C, men ut fra videoer på nettet (søkte på «iPad Pro to Wired Ethernet») kan det være like enkelt som for Android beskrevet over.

Lightning til venstre og USB-C til høyre (kan være i annen farge).

For iPader og iPhoner med Lightning-kontakt må man ha overganger til denne for å få disse på nettet.

Den «offisielt godkjente» fra Apple krever to overganger. Man trenger først en fra RJ-45 til den vanlige store USB-kontakten. Så må man fra USB til Lightning. Den overgangen som anbefales pr. juni 2020 heter «Apple USB 3 Camera adaper», på norsk «Apple USB 3 kameraadapter».

Jeg vil tro dette virker for alle iPader og iPhoner med Lightning siden jeg har fått det til å fungere på en iPhone 6S, en iPad 2 fra ca 2013 og en iPad Pro fra 2016 og en iPhone SE 2020. iPad 2 går ikke å oppgradere til siste iOS (11) men fungerer uansett med overgangen. Så dette tyder vel på at det fungerer på mange typer.

Kameraadapteret trenger strøm for å fungere så dermed ser oppkoblingen slik ut:

Fig. 2: Her ser du en Powerline plugg med stikkontakt på baksiden. Den medfølgende nettkabelen er samlet i bunt med strikk rundt – bare for å unngå for mye rot i bildet. Til nettkablen er det koblet en «Apple USB nettadapter» og mellom denne og iPaden en «USB 3 kameraadapter». Kameraadapteret trenger strøm, så derfor går den vanlige iPad-laderen inn i denne. iPaden lades med dette oppsettet.

Hvis du bruker Powerline-plugger så sett gjerne iPad-laderen rett i Powerline-pluggens stikkontakt, det er fordelaktig for å unngå støy på nettet.

Du kan sjekke at du har nettverkskontakt via ledningene ved å se på «Settings/Instillinger på iPad/iPhonen. Har du kontakt så dukker det et alternativ opp i «Settings/Innstillinger» som sier «Ethernet» – omtret på samme sted som WiFi og Mobildata.

Velger du dette så vil du få opp en rekke tall (IP-adresser mm) som viser at du er på nettet. Det kan ta littegrane tid fra du plugger inn til den har fått kontakt og viser tallene. Bruker du powerline kan du se etter lysene og at alle tre lyser opp etterhvert.

En enklere variant med en overgang

Du kan nå også få en overgang som erstatter de to jeg nevner over. Du finner den for eksempel HER og den ser ut som bildet under. Denne er ikke fra Apple og slike varianter hender det at ikke virker. Men denne er testet så vi vet at akkurat den fungerer.

Denne trenger også strømtilkobling. I forhold til bildet under kobler du IKKE inn USB til høyre, men nettverket i midten og strøm til venstre.

iPhonePlugg

iPader og iPhones fra tiden etter at Apple sluttet med Ligtning-plugger og gikk over til USB-C

Nyere iPader og iPhones har ikke Lightning, men en annen plugg. Mer om dette kommer senere. Det finnes videoer og informasjon på nettet. Du kan søke opp «how to connect ipad to a wired internet». Sjekk dato da du må finne en relativt ny forklaring som gleder for Appleprodukter med USB-C.